LEX       
Правовой портал


МЕНЮ

Яндекс.Метрика

Rambler's Top100

Главная » 2012 » Февраль » 4 » Офшорні схеми в торгівлі
19:54
Офшорні схеми в торгівлі
Сучасну економіку неможливо уявити без офшорного бізнесу. Офшори використовуються практично у всіх видах діяльності для мінімізації податків і захисту свого капіталу. Існує безліч офшорних юрисдикцій і чимала кількість офшорних схем.

Практично за будь-якої комерційної діяльності, що виходить за межі однієї країни, офшорна компанія стає незамінним робочим інструментом підприємця. Одним з найбільш поширених є використання компаній, зареєстрованих в зонах пільгового оподаткування, в міжнародних торговельних операціях. Основними цілями міжнародних торговельних операцій є: зниження оподатковуваного прибутку при міжнародних угодах, рефінансування всередині групи пов'язаних компаній, акумуляція коштів.

У торгових операціях вигідно використовувати не тільки офшорні компанії, але і так звані оншорні комбінації. Особливий інтерес у цьому відношенні є схеми застосування юридичних осіб, зареєстрованих у Великобританії. Між офшорної і оншорной компаніями полягає агентський договір, і за законодавством оподатковуваним прибутком британської організації будуть вважатися тільки отримані комісійні. Весь прибуток буде накопичуватися в офшорі, де вона підлягає оподаткуванню за мінімальної або навіть нульовою ставкою.

Міжнародні торгові компанії зацікавлені в залученні офшорних компаній до своїх торговельних операціях. Це пов'язано з тим, що доходи, отримані від операцій при покупці товарів в одній країні і продажу їх в інший, накопичуються в офшорній компанії, звільненій від оподаткування за місцем реєстрації.

Завдяки сприятливому податкового законодавства Англія, Кіпр, острову Мен та Мадейра стали дуже популярними місцями для проведення міжнародних угод в рамках Євросоюзу. Ці юрисдикції можуть забезпечити реєстрацію ПДВ, що є обов'язковою умовою проведення угод між країнами Євросоюзу. Використання карибських компаній не дає такої можливості.

Використання офшорів в імпортно-експортних операціях, хоча і є найбільш традиційним на Україні, досі не втратила своєї актуальності. Офшорна компанія є проміжною ланкою між українською фірмою та іноземним партнером. Українській фірмі це дає можливість маніпулювати контрактною ціною товару. Адже порівняно з резидентної компанією офшорна володіє наступними перевагами:

- не будучи резидентної офшорна компанія не зобов'язана здавати на Україні фінансові, бухгалтерські та інші звіти;

- дозволяє зберегти конфіденційність, адже імена власників офшорних компаній в більшості випадків не є надбанням гласності;

- спрощується процедура вивезення товарів з країни;

- статус іноземній значно підвищує престиж компанії;

- весь прибуток, зароблена офшорною компанією, зберігається в повному обсязі і не підлягає подальшому оподаткуванню.

У число юрисдикцій, найбільш вигідних для освіти торгово-закупівельних і торгово-посередницьких компаній, входять: Андорра, Гібралтар, Нова Зеландія, Гонконг, Беліз, Британські Віргінські Острови, Сейшельські острови, Ліхтенштейн, Панама, острови Карибського басейну.

Тепер докладніше про деяких з них.

Гонконг

Гонконг є одним з найбільших визнаних світових фінансових центрів. Цьому сприяє безліч чинників: свобода підприємництва, свобода торгівлі, привабливий податковий клімат, достатній ринок робочої сили, гарна комерційна та промислова інфраструктура, прекрасні комунікації.

Використання гонконзьких компаній як складових торгових схем може бути зручним інструментом для організації міжнародної торгівлі з мінімальним оподаткуванням прибутку. Зареєстровані в Гонконзі компанії високо котуються, особливо в тих випадках, коли передбачається співробітництво з бізнес-партнерами з Китаю або країн Далекого Сходу. Найпоширеніша практика: міжнародна торгова компанія купує товари в Китаї або країнах Азії і перепродує їх через Гонконг, що дозволяє досягти значної економії на податкових виплатах.

Після вступу в СОТ Гонконг перетворився в канал китайського експорту в країни Заходу і базу багатьох міжнародних компаній, які збираються взяти участь в активно розвивається китайській економіці.

Компанії в Гонконзі є відмінним засобом для інвестування в ринок Китаю. Саме тому тут створені всі умови для ведення нерезидентного бізнесу. Гонконг відкриває шлях до недорогих виробничих структур і ринкового потенціалу Китаю для іноземних компаній. Гонконг - це, по суті, вікно між Європою і Азією.

Податкові пільги - це основний аргумент на користь ведення бізнесу через гонконзьку структуру. Для багатьох компаній, що прагнуть до розвитку та підвищення своєї конкурентоспроможності на світовому ринку, взаємодія з китайськими підприємствами є очевидною необхідністю.

Гонконг пропонує податковий режим, що становить конкуренцію офшорним аналогам, і дає перевагу різним видам діяльності. Це твердження особливо актуально для міжнародної торгівлі та фінансування.

Використовуючи гонконзьку компанію як посередника між китайськими і українськими організаціями, можна активно використовувати податкові можливості, що надаються гонконзьким законодавством. Політика уряду спрямована на розвиток бізнесу і полягає в суворій невтручання в справи підприємців.

Переваги використання гонконзьких компаній можна охарактеризувати декількома пунктами:

- відсутність оподаткування за умови ведення нерезидентного бізнесу;

- низьке оподаткування при веденні бізнесу в самому Гонконгу;

- відсутність оподаткування на приріст капіталу, дивіденди або відсотки;

- світове визнання і респектабельність (Гонконг - не офшорна зона).

Нова Зеландія

Нова Зеландія - це один з кращих міжнародних фінансових центрів, який також є привабливою юрисдикцією для ведення бізнесу завдяки бездоганній міжнародної репутації, прогресивної податковій системі, сприятливого інвестиційного клімату і наявності міжнародних угод про уникнення подвійного оподаткування, укладених з багатьма країнами. Таким чином, новозеландська компанія, як інструмент податкового планування, представляє особливий інтерес для підприємств, що працюють з фірмами, зареєстрованими в зазначених країнах.

Нова Зеландія завдяки своїм специфічним законодавством може запропонувати підприємцю можливість насолоджуватися всіма перевагами класичного офшору. Той факт, що Нова Зеландія не є офіційно визнаною офшорній юрисдикції, - дуже позитивний момент, оскільки вона не внесена в чорні списки. Тут існують основні блага офшору: прибуток і капіталізація не оподатковується; процедура установи проста, а ціна її розумна; трастова декларація, яка містить ім’я засновника офшорного трасту, є секретним документом, що гарантує повну конфіденційність; трастове законодавство у Новій Зеландії стабільно і не буде переглядатися у бік обмеження прав іноземного підприємця.

Крім чисто офшорних переваг, у Новій Зеландії на відміну від класичних офшорів, на території яких будь-яка ділова активність офшорних компаній виключена, при дотриманні деяких правил можна вести бізнес.

Технологія використання новозеландського офшорного трасту наступна. Як правило, одночасно з траст засновується новозеландська компанія, яка відповідно до трастової декларацією є керуючим трасту. При цьому засновник трасту може бути акціонером і директором новоствореної компанії. Така проста схема не годиться, якщо потрібно конфіденційність. У цьому випадку розглянута схема доповнюється включенням номінального директора. Застосування офшорного трасту для податкового планування практично не викликає питань - тут можна використовувати більшу частину обкатаних схем класичного офшору.

Нова Зеландія не є офшорною юрисдикцією, однак спеціально побудована структура може служити зручним інструментом для організації міжнародної торгівлі з мінімальним оподаткуванням прибутку.

Компанія, зареєстрована в Новій Зеландії, має право здійснювати підприємницьку та інвестиційну діяльність, а також відкривати банківські рахунки в будь-якій країні світу.

Порядок, в якому здійснюється реєстрація компанії в Новій Зеландії, визначається Законом про компаніях 1993 року. Основна мета прийняття цього законодавчого акту і полягала в тому, щоб зробити операцію під назвою "реєстрація компанії в Новій Зеландії" однією з найлегших і навіть приємних операцій такого роду в світі.

В цілому, можна сказати, що якщо вам потрібна компанія з престижної юрисдикції, ніколи ні у кого не асоціюється з поняттями "офшор" і "відмивання брудних грошей", але в той же час з широкими можливостями законної податкової оптимізації, швидким та ефективним сервісом державної системи, то одним із найбільш вірогідних варіантів розв'язання задачі буде реєстрація компанії в Новій Зеландії.

Кі
пр


Острів пропонує багато податкових переваг. Наприклад, єдиний прибутковий податок з підприємств у 10 % є найнижчим в ЄС, незважаючи на те що Кіпр вступив до угоди про подвійне оподаткування з 40 країнами.

Будучи островом, Кіпр довгий час виживав за рахунок міжнародної торгівлі. Ця торгівля продовжує відігравати велику роль у поточному зростання економіки острова. І хоча Кіпр веде велику частину своєї торгівлі зі своїми партнерами з Європейського Союзу, він також розвинув ефективні торгові відносини з країнами Близького Сходу, Центральної і Східної Європи. Вільна торговельна зона Ларнаки є відмінним прикладом спроб уряду заохочувати міжнародну торгівлю на острові. Вільна торговельна зона дає різні стимули, включаючи звільнення від купівельних мит і податків на імпортовані/експортовані товари і на товари, вироблені на місці для експорту. Уряд також лібералізував політику прямих іноземних інвестицій як для країн ЄС, так і для не входять в ЄС держав. Тепер іноземні інвестори можуть брати участь у багатьох сферах місцевої економіки з часткою участі до 100 %, реєструвати компанії, купувати акції та нерухоме майно. Інвестори можуть контактувати з Центром іноземних інвесторів при Міністерстві торгівлі, промисловості і туризму.

Сейшельські острови

Тип компанії, використовуваної для міжнародної торгівлі і інвестицій - компанія міжнародного бізнесу (IBC). Закон "Про компаніях міжнародного бізнесу" 1994 року є основним законом, що регулює діяльність таких компаній. Міжнародні компанії, засновані на Сейшелах, отримують сприятливий режим, що проявляється звільнення від сплати податків. Встановлений фіксований щорічний збір для підтримки компанії. Найменування компанії може бути сформульовано на будь-якій мові. Офшорним компаніям, які провадять діяльність у зоні вільної торгівлі, дозволяється мати частки у власності в межах зони, і вони обкладаються нульовим податком.

Закон "Про відмивання грошей" 1996 року, дозволяючи внутрішні та зовнішні інвестиції, наказує, однак, дотримуватися найвищих міжнародних стандартів.

Стрімкий розвиток фінансового сектора, пов'язане з підставою Управління міжнародної торгівлі Сейшельських островів (Seychelles International Business Authority), а також ряд прийнятих прогресивних законів, які сприяють основи офшорних структур і притоку інвестицій, - все це є важливими складовими економіки Сейшельських островів.

Беліз

Беліз є класичною офшорною зоною. Це означає, що компанії, зареєстровані тут, не платять податків, а підтримка їх обходиться дуже недорого. Вимоги до реєстрації в Белізі нескладні. Повинні бути як мінімум один акціонер і один директор, причому директор компанії може бути будь-якої національності і мати будь-який громадянство. Місцеві директора - резиденти Белізу, як і секретар, не потрібні. Інформація про директорів і акціонерів не з'являється в публічних звітах. Необхідний статутний капітал складає 50 000 доларів, ділиться на акції з номінальною вартістю або без номінальної вартості. Аудиторський звіт не є обов'язковим, але компанія повинна вести бухгалтерський облік, відображає її фінансовий стан.

Офшори в Белізі - це відмінне рішення для ведення бізнесу. Керуючи офшором, можна вести свій бізнес по всьому світу, відкривати рахунки у будь-яких банках, укладати будь-які договори, контракти та угоди з будь-якими компаніями, здійснювати інвестиції, працювати на біржових і фондових ринках, відкривати філії та представництва по всьому світу, займатися міжнародною торговельною діяльністю, купувати нерухомість, займатися електронною комерцією, купувати і реєструвати суду і судноплавні компанії, здійснювати транспортні перевезення, надавати консалтингові та маркетингові послуги і т.д.

Панама

Панама - одна з провідних офшорних юрисдикцій у світі. На даний момент зареєстровано близько 200 000 панамських компаній, звільнених від сплати податків. Її зона вільної торгівлі - друга в світі за величиною після Гонконгу. Панама також вважається кращою країною реєстрації суден та яхт. Вона є великим банківським центром, і її законодавство забезпечує суворе збереження банківської та фінансової таємниці.

Панамські корпорації-нерезиденти призначені в основному для використання за межами Панами і не мають права займатися бізнесом в Панамі без отримання спеціальної ліцензії. Вони популярні в силу своєї адміністративної простоти, конфіденційності, звільнення від податків. Панамські корпорації-нерезиденти зазвичай використовуються:

- як власники/власники інвестицій, активів, наприклад нерухомість, акції або інше майно;

- для комерційних угод і міжнародних торговельних операцій;

- як інструмент захисту активів.

Міжнародна торгівля відноситься до тих сфер бізнесу, які не можна загнати в рамки однієї правової системи, оскільки вона схильна до впливу як внутрішнього національного законодавства країни експортера або імпортера, так і величезного масиву міжнародних норм, правил і звичаїв, при цьому включаючи в себе величезну кількість варіантів, можливостей і комбінацій...

КУХАР Катерина - юрист міжнародного відділу ДП "Такс Консалтинг Україна", м. Київ
Просмотров: 1982 | Добавил: Bugor | Рейтинг: 4.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
ВХОД

БИБЛИОТЕКА (БЕТА):

"LEX" - Правовой портал Украины © 2024Анализ интернет сайтов