LEX       
Правовой портал


МЕНЮ

Яндекс.Метрика

Rambler's Top100

Главная » 2012 » Февраль » 7 » Як отримати домен у зоні .UA?
00:44
Як отримати домен у зоні .UA?
Для отримання доменного імені в зоні .UA згідно з Правилами домену .UA від 22 листопада 2004 року спочатку потрібно отримати реєстрацію відповідного позначення як знак для товарів і послуг. Свідоцтво на зареєстроване позначення видається відповідно до Закону України "Про охорону прав на знаки для товарів і послуг" (Закон), за умови дотримання всіх вимог охороноздатності, що пред'являються до такого позначення Законом. При цьому доменне ім'я повинне збігатися повністю або з компонентом зареєстрованого знака для товарів і послуг, а в якості власника такого свідоцтва та особи, яка претендує на доменне ім'я, має виступати одна особа. Згідно з Законом та Правилами домену .UA у цій якості може виступати як фізична, так і юридична особа, обмежень з цього приводу немає. Єдина вимога для доменного імені згідно з Правилами домену .UA це те, що таке позначення повинно бути виконано літерами латинського алфавіту.

Реєстрація доменного імені можлива тільки за умови, що воно на момент подачі заявки вільно і на нього протягом певного періоду не надійшла заявка від третьої особи. Якщо доменне ім'я вже делеговано третій особі, навіть за умови наявності свідоцтва на зареєстрований знак для товарів і послуг, суб'єкту господарювання, який зробив запит на реєстрацію такого імені, відмовлять у отримання прав на це доменне ім'я.

Отже, згідно з Правилами домену .UA для отримання доменного імені в зоні .UA спочатку слід зареєструвати відповідне позначення як знак для товарів і послуг. Процедура реєстрації позначень як знак займає досить тривалий проміжок часу, а значить, і отримання відповідного доменного імені також відсувається надовго. Правда, є можливість використовувати іншу доменну зону, наприклад .COM.UA.

Якщо ж особа, яка зробила запит на реєстрацію доменного імені в зоні .UA, є власником ліцензії (підписано ліцензійний договір), згідно з якою воно має право на використання зареєстрованого знака для товарів і послуг, то обмежень відносно прав, що передаються за ліцензійним договором, немає.

У згаданому Законі присутній досить великий перелік підстав для відмови в реєстрації позначення як знака для товарів і послуг. Так, згідно з Законом не можуть одержати правову охорону позначення, які:

- не мають розрізняльної здатності або придбали її в результаті використання;

- є загальновживаними для товарів і послуг певного виду;

- позначення, що є описовими для товарів і послуг, а також вказують на вид, якість, склад, кількість і т.д.;

- являють собою загальноприйняті символи, терміни і т.д.

І це далеко не повний перелік підстав для відмови в реєстрації позначення як знака для товарів і послуг. Саме тому досить багато центр доменів апріорі не можуть бути делеговані у зв'язку з відсутністю реєстрації знака для товарів і послуг. Тобто український Інтернет вже втрачає частину доменних імен, можливо, необхідних деяким особам для ведення господарської діяльності.

Виникає питання, чи дійсно необхідно, щоб для надання доменного імені зацікавленій особі, останній спочатку зареєстрував відповідну як позначення знака для товарів і послуг? Чи допоможе реєстрація зменшити кількість конфліктів щодо володіння тим або іншим доменним ім'ям? І чи дійсно це додатковий захист від кіберсквотерства?

Почнемо з реєстрації позначення як знака для товарів і послуг.

При дотриманні всіх вимог Закону на одне і те ж позначення можуть бути отримані свідоцтва різними особами для різних категорій товарів та/або послуг відповідно до Міжнародної класифікації товарів і послуг (МКТП). Така реєстрація не заборонена Законом. Згідно з пунктом 3 статті 6, не можуть бути зареєстровані як знаки позначення, тотожні або подібні настільки, що їх можна сплутати зі знаками, раніше зареєстрованими чи заявленими на реєстрацію в Україні на ім'я іншої особи для таких же або споріднених з ними товарів і послуг. Зазначу, що тільки для схожих товарів і/або послуг у МКТП на даний момент існує 45 класів.

Отже, можлива ситуація, що різні особи стануть володарями свідоцтва на знак для товарів і послуг і будуть просити про делегування однакових доменів в зоні .UA. Вимоги до реєстрації позначень у певних класах МКТП в Правилах домену .UA відсутні. Якщо говорити про реєстрацію позначення як знака для класу МКТП у відношенні послуг 38 класу МКТП - "зв'язок" і 42 класу МКТП - "всі види послуг у глобальних комп'ютерних мережах, у тому числі в мережі Інтернет", то це ще більше звузить коло володарів центр доменів в зоні .UA, оскільки наведений вище пункт 3 статті 6 Закону забороняє реєстрацію навіть схожих позначень для тих же самих або однорідних товарів і/або послуг. Тобто згідно із Законом можливість реєстрації тотожних позначень для різних класів існує, отже, і ймовірність конфлікту інтересів, пов'язаного з делегуванням доменного імені, висока.

Перейдемо до ліцензійними договорами (ліцензій) на право користування правами на зареєстрований на території України знак або має на Україні правову охорону відповідно міжнародними договорами.

Відсутність у правилах вказівки на те, який вид ліцензійного договору дає право на реєстрацію відповідного доменного імені, або конкретного вказівки на реєстрацію на власника ліцензії відповідного доменного імені може призвести до ситуації, коли власниками прав на використання невиключної ліцензії можуть стати досить багато осіб, які у свою чергу мають право просити про делегування кожному з власників ліцензії на використання зареєстрованого позначення доменного імені, представленого в зареєстрованому позначенні.

У будь-якому випадку, як за умови реєстрації, так і за умови наявності ліцензійного договору, можливий конфлікт інтересів. Причому доменне ім'я отримає той, чия заявка на реєстрацію надійде реєстратору першої.

Виходить, що фінансові витрати тільки на можливість просити про реєстрацію доменного імені великі, а ось стовідсоткової гарантії його отримання немає.

Відразу виникає питання, навіщо тоді потрібна додаткова процедура реєстрації знака для товарів і послуг, тим більше що вона тривала і дорога. Кількість осіб, які бажають мати у своєму розпорядженні те чи інше доменне ім'я, збільшується, тому можна констатувати факт наповнення Державного реєстру свідоцтв на знаки для товарів і послуг позначеннями, які використовуються виключно для отримання доменного імені і в будь-якої іншої господарської діяльності не беруть участі. Таким чином, виникає просте засмічення реєстру абсолютно незатребуваними позначеннями, зареєстрованими як знаків для товарів і послуг, які надалі можуть встати на шляху реєстрації для позначення товару, що виходить на ринок.

І основне питання - кіберсквотинг. (Кіберсквотинг - акт реєстрації популярного інтернет-адреси, зазвичай назви компанії, з метою продажу його законному власникові.)

Якщо говорити про який присвячен кіберсквотингу (цей термін в українському законодавстві немає, отже, і санкцій відносно особи, яка займається киберсквотингом також не передбачено), вірніше, про захист від цього явища, то отримуємо ситуацію з точністю до навпаки.

Оскільки в Законі зазначено, що використання знака є використанням знака в діловій документації чи в рекламі і мережі Інтернет, у тому числі в доменних іменах, то говорити про анулювання знаку за невикористання (стаття 18 Закону) після трьох років з моменту публікації відомостей про знакові не доводиться. Отже, і необхідне доменне ім'я оскаржити буде дуже проблематично, тобто спочатку слід оскаржити реєстрацію позначення як знак, потім отримати реєстрацію на своє ім'я, а вже потім вимагати делегування необхідного доменного імені.

Виходить, що така реєстрація доменного імені на підставі отриманого свідоцтва України на знак для товарів і послуг - це посилення позиції киберсквотера. Все-таки в судовому порядку оскаржити саму реєстрацію доменного імені набагато простіше, якщо вона не підкріплена свідоцтвом на знак для товарів і послуг.

Вимога про реєстрацію позначення як знак для товарів і послуг не зменшує проблему захоплення чужих доменів і кількості конфліктів, пов'язаних з доменними іменами, певною мірою навіть посилює дозвіл конфліктних ситуацій, пов'язаних з правом користування доменним ім'ям.

До речі, в країнах СНД (наприклад, в Росії, Білорусі, Молдови) для отримання відповідних доменних імен у зонах .RU, .BY, .MD додатково немає таких вимог, які передбачені на території України.

Правда, в судових розглядах, пов'язаних з володінням тим або іншим доменним ім'ям, перевага часто на стороні особи, яка має свідоцтво на торговий знак, але при цьому враховуються товари і/або послуги, для яких такий знак зареєстрований, популярність такого знака або доменного імені, зв'язок з конкретним власником і т.д.

ГОЛЬБЕРГ Дмитро - генеральний директор "Національної юридичної лабораторії інтелектуальної власності", патентний повірений України, м. Київ
Просмотров: 1076 | Добавил: Bugor | Рейтинг: 1.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
ВХОД

БИБЛИОТЕКА (БЕТА):

"LEX" - Правовой портал Украины © 2024Анализ интернет сайтов