LEX       
Правовой портал


МЕНЮ

Яндекс.Метрика

Rambler's Top100

Главная » 2012 » Август » 19 » Еквадор надав політичний притулок Джуліану Ассанджу
16:40
Еквадор надав політичний притулок Джуліану Ассанджу
Еквадор надав політичний притулок Джуліану АссанджуЕквадор надав політичний притулок засновнику Wikileaks Джуліану Ассанджу. Про це міністр закордонних справ південно-американської країни Рікардо Патина повідомив в прямому ефірі національного телебачення. Ассандж почув цю новину, перебуваючи на території еквадорського посольства в Лондоні, де ховався від британської влади. За рішенням британського суду, Ассанджа чекає екстрадиція до Швеції, де його звинувачують у злочинах сексуального характеру.

Після такого рішення Еквадору, цілком веротно, його посольство буде взято штурмом лондонською поліцією. Принаймні, британські власті раніше прогнозували подібний сценарій. Недоторканність діппредствітельствам гарантовано Віденською конвенцією про дипломатичні зносини 1961 року, однак британська сторона, виправдовуючи потенційне вторгнення, посилається на внутрішній Закон про дипломатичні і консульські територіях (Diplomatic and Consular Premises Act) від 1987 року. "Закон дозволяє нам прийняти заходи для арешту г-на Ассанджа на території посольства", - йдеться в листі, направленому офіційними органами влади.

Патина вже відреагував на лондонський криза, заявивши, що "Еквадор - не британська колонія". Більш того, країна звернулася сьогодні до Організації американських держав (ОАД) та Союз південноамериканських націй (UNASUR), зажадавши провести екстрені засідання в зв'язку зі сформованою ситуацією.

Нагадаємо, Джуліан Ассандж був заарештований в Лондоні в грудні 2010 року. Шведська прокуратура вимагає видачі журналіста на підставі звинувачень з боку двох шведок в злочинах сексуального характеру, які у Швеції прирівнюються до згвалтування. Захист австралійця наполягає на політизованості звинувачень і говорить про те, що нападки на Ассанджа пов'язані з діяльністю очолюваного ним сайту. У 2010 році на WikiLeaks було опубліковано 391832 секретні документи, що стосуються війни в Іраку, і 77000 документів, що мають відношення до афганському конфлікту, а також більше 250000 телеграм з листування Держдепартаменту США та 270 конфіденційних повідомлень американських дипломатів.

Ассандж, засуджений британським судом до екстрадиції до Швеції і побоюється подальшої екстрадиції в США, попросив політичний притулок в посольстві Еквадору в Лондоні в середині червня. З тих пір влада Еквадору неодноразово заявляли про свою готовність розглянути прохання засновника Wikileaks.
Категория: Міжнародні новини | Просмотров: 856 | Добавил: Bugor | Рейтинг: 1.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
ВХОД

БИБЛИОТЕКА (БЕТА):

"LEX" - Правовой портал Украины © 2024Анализ интернет сайтов