LEX       
Правовой портал


МЕНЮ

Яндекс.Метрика

Rambler's Top100

Главная » 2012 » Февраль » 7 » Домен та товарний знак у мережі Інтернет
00:30
Домен та товарний знак у мережі Інтернет
 Розширення та актуалізація всесвітньої мережі Інтернет викликає гостру необхідність більш детального регулювання даного явища положеннями закону.

В даний час на Україні термін "доменне ім'я" згадується в декількох нормативних актах, найбільш важливим з яких є Закон України "Про охорону прав на знаки для товарів і послуг" від 15 грудня 1993 року. Згідно з положеннями цього Закону доменне ім'я - це ім'я, що використовується для адресації комп’ютерів і ресурсів в Інтернеті. Як зазначено у частині 4 статті 16 Закону, одним із способів використання знака для товарів і послуг є застосування його в мережі Інтернет, у тому числі в доменних іменах. Тут простежується нерозривний зв'язок між доменним ім'ям та знаком для товарів і послуг. Однак виникає питання: що буде підставою для захисту прав доменного імені?

Міжнародна практика виходить з того, що у разі виникнення спору щодо права користування доменним ім'ям пріоритет завжди буде віддаватися того, хто має свідоцтво на знак для товарів і послуг, незважаючи на те, що доменне ім'я було отримано раніше, ніж таке свідоцтво. Таке положення закріплено у статті 6-bis Паризької конвенції по охороні промислової власності і статті 16 Угоди TRIPS (Trade Agreement on-Related Aspects of Intellectual Property).

Виникнення такої ситуації для власників доменного імені в домені .UA практично неможливо. Це пов'язано з тим, що особливістю домену .UA є положення про те, що приватний домен делегується тільки власникам торговельних марок, зареєстрованих на Україні. Такий порядок реєстрації домену передбачений з метою захисту законних інтересів членів інтернет-спільноти України щодо їх інтелектуальної власності. Приватні доменні імена другого рівня в домені .UA делегуються виключно в тому випадку, коли відповідне доменне ім'я повністю, або його компонент другого рівня (до знака ".", але не включаючи цей знак), за написанням співпадає із знаком, на який центральним органом виконавчої влади з питань правової охорони інтелектуальної власності видане свідоцтво України на знак для товарів і послуг. Таке положення закріплено в пункті 3.8.2 Правил домену .UA, які розроблені адміністратором домену .UA (ТОВ "Хостмастер") з дотриманням діючих правил ICANN (Інтернет-корпорація з присвоєння імен і номерів).

Таким чином, для реєстрації доменного імені необхідно буде мати нотаріально завірену копію свідоцтва на знак для товарів і послуг або договір про передачу права власності на знак, в тому числі ліцензійний договір (потрібно лише у випадку, якщо реєстрант домену не є власником свідоцтва на товарний знак). Також у разі, якщо торгова марка зареєстрована на Україні, згідно з Мадридською угодою про міжнародну реєстрацію товарних знаків для реєстрації доменного імені може бути подано офіційне підтвердження Держдепартаменту інтелектуальної власності про наявність такої реєстрації. Термін перевірки заявки на делегування доменного імені другого рівня в домені .UA становить 14 календарних днів.

На закінчення хотілося б відзначити, що іноді виникають колізії, коли змішуються поняття "товарний знак" і "словесне позначення". Одного факту, що доменне ім'я є словом, недостатньо для визнання тотожності зазначених термінів. Незважаючи на те, що слова можуть бути тотожні, вони будуть виконувати різні функції в комерційному обороті. Наприклад, існує пральна машина "Оленка", і це слово може охоронятися як товарний знак для пральних машин. Це ж слово може бути зареєстровано як марка шоколадки або використовуватися у фірмовому найменуванні ПП "Оленка" від імені її власника. Поряд з цим можуть існувати лялька Оленка, ресторан "Оленка", а також інтернет-сайт тваринницької ферми www.alenka.ua. Хто в такому випадку буде мати виключні права на саме слово "Оленка"?
Просмотров: 957 | Добавил: Bugor | Рейтинг: 1.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
ВХОД

БИБЛИОТЕКА (БЕТА):

"LEX" - Правовой портал Украины © 2024Анализ интернет сайтов