LEX       
Правовой портал


МЕНЮ

Яндекс.Метрика

Rambler's Top100

Главная » 2012 » Февраль » 4 » Австрійські ооо-шки, або беремо приклад з австрійців
20:29
Австрійські ооо-шки, або беремо приклад з австрійців
Як вже неодноразово зазначалося багатьма експертами, український бізнес доріс до якісного рівня розширення за межі території рідної держави. Для ряду компаній, що швидко розвиваються внутрішній ринок поступово стає дуже тісним для повноцінної експансії, тому їх погляди цілком резонно застосовують зовнішньо у пошуках прийнятною середовища для подальшого руху вперед. І така середа негайно є у вигляді країн Східної і Західної Європи.

Все цікавіше стає "встановлювати присутність" в країнах - членах Євросоюзу, зокрема в Польщі, Німеччини, Австрії. Цілком закономірними в даному випадку є питання, яким саме чином найбільш вигідно буде влаштуватися на новому місці і як це зробити. І якщо за відповіддю на перше питання краще звернутися до аналітикам від інвестицій, то другий - щодо юридичних аспектів - спробуємо розтлумачити в рамках невеликий екскурс в законодавство Австрії.

Про формі...

Торговельне законодавство Австрії пропонує кілька різних варіантів ведення господарської діяльності - як за допомогою реєстрації компанії, так і без реєстрації. Найчастіше працюють в Австрії іноземні підприємства використовують форму компанії з обмеженою відповідальністю (Gesellschaft mit beschrоnkter Haftung ("GesmbH" або "GmbH")) та акціонерного товариства (Aktiengesellschaft ('AG')).

Компанія з обмеженою відповідальністю являє собою окрему юридичну особу, яка обмежує відповідальність акціонерів розміром свого акціонерного капіталу. Крім випадок залучення коштів на австрійському фондовому ринку, компанія з обмеженою відповідальністю є найбільш зручною формою організації діяльності завдяки своїй відносній гнучкості. Більшість іноземних підприємств в Австрії функціонують саме в рамках цієї юридичної форми.

Назва компанії з обмеженою відповідальністю має бути написано латинським шрифтом і закінчуватися на скорочення "GmbH", що означає "Лтд.". До речі, ця умова є обов'язковим і без нього компанія згадуватися не може.

При створенні такої компанії потрібно прийняти статут. Компанія набуває статусу юридичної особи після внесення її до реєстру суб'єктів господарювання, який ведеться комерційним судом, підпорядковується місцевої юрисдикції. Статут приймається у вигляді нотаріально посвідченого документа.

Австрійські закони допускають одноосібне володіння акціями (акції належать одній особі, неважливо, фізичній або юридичній). Законодавчо можливо підписувати статут за дорученням. Але це відбувається тільки в тому випадку, якщо повірений має спеціальної довіреністю у письмовій формі, уполномочивающей його на такі дії.

Законом встановлено, що статут повинен містити необхідний мінімум інформації про компанії: назва компанії, її юридична адреса, мета діяльності, розмір акціонерного капіталу і кількість акцій, якими володіють акціонери або одноособовий акціонер.

Про гроші...

Відома істина - ніщо безкоштовним не буває - діє і тут. Для реєстрації компанії необхідно сплатити до державної казни ряд платежів до початку оформлення паперів для заснування компанії з обмеженою відповідальністю.

Зокрема, платежі - це податок на передачу капіталу, еквівалентний 1 % акціонерного капіталу, а також збір за внесення нової компанії з обмеженою відповідальністю в реєстр господарських компаній, що стягується комерційним судом, який здійснює реєстрацію. Додатково необхідно сплатити вчинення нотаріальних дій при посвідченні статуту і публікацію оголошення про реєстрацію компанії.

Суттєво, що за австрійським законами витрати на заснування компанії повинні бути компенсовані особі, яка здійснювала таку реєстрацію. Така компенсація передбачається у відповідній статті статуту створюваної компанії.

Законодавство Австрії передбачає і нижня межа капіталізації компаній. Мінімальний розмір акціонерного капіталу компанії з обмеженою відповідальністю становить 35 000 євро. Підписка на весь капітал проводиться при створенні компанії, проте до реєстрації потрібно внести за вибором лише більшу суму - 17 500 євро або 25 % загального акціонерного капіталу, якщо його загальний розмір вище мінімального.

Закон не обумовлює випуск свідоцтв на акції, хоча теоретично вони існують; акції компанії з обмеженою відповідальністю не можуть звертатися на фондовій біржі. Відповідно, дійсна передача права володіння акціями можлива лише шляхом їх нотаріальної переуступки.

Само собою зрозуміло, що доходи компанії підлягають оподаткуванню. В даний час ставка становить 25 %. Ставка податку на дивіденди, виплачувані компаніями своїм акціонерам, становить ті ж 25 %, але без подальшого стягнення будь-яких податків. З усіх підприємців, які використовують найману працю, стягується муніципальний податок, ставка якого становить 3 % від загального фонду заробітної плати.

Подібно муніципального податку існує і обов'язковий соціальний внесок на допомогу багатодітним родинам у розмірі 4,5 % від фонду заробітної плати.

Щорічно в фіскальні органи повинні надаватися фінансові звіти про діяльність компанії. Вони повинні відображати всі активи, постачання, пасиви, авансові платежі і витрати. Звіти повинні давати "вірну і справедливу" оцінку активів компанії, її фінансового стану та доходів.

Окремо стоїть питання аудиту, який для ряду компаній є факультативним, а для інших обов'язковою умовою діяльності. Обов'язковим є проведення аудиту банків, страхових компаній та інвестиційних фондів, всіх акціонерних товариств (AG), великих і середніх компаній з обмеженою відповідальністю (GmbH), командитних товариств (тільки в тих випадках, коли пайовиками є компанії з обмеженою відповідальністю, а не фізична особа, що несе повну відповідальність) (GmbH & Co KG) і малих компаній з обмеженою відповідальністю, які мають обов'язковий наглядова рада.

Всі компанії з обмеженою відповідальністю зобов'язані надавати свої річні звіти (можливо, за скороченою формою) до Торговельного реєстру. Крім того, великі акціонерні товариства, банки, страхові компанії та інвестиційні фонди зобов’язані публікувати скорочені версії своїх річних звітів в "Amtsblatt zur Wiener Zeitung" , - офіційному додатку до газети "Wiener Zeitung".

Про повноваження...

У компанії з обмеженою відповідальністю можуть бути один або більше виконавчих директорів. Повноваження виконавчого директора встановлюються статутом. Глава компанії - виконавчий директор - призначається акціонерами або, якщо такий порядок в статуті не передбачений, згідно з законодавством. Виконавчі директори мають всі права представляти компанію в рамках тих компетенцій, які передані їм акціонерами.

Акціонерне законодавство Австрії не містить обов'язкової вимоги про австрійському громадянство виконавчого директора. Разом з тим хоча б один з директорів повинен постійно проживати в Австрії.

Спостережна рада (рада директорів) необхідний лише в особливих випадках, наприклад, якщо компанія з обмеженою відповідальністю налічує понад 300 працівників.

Не менше одного разу на рік повинне проводитися загальне (звичайне) збори акціонерів. Але законами обумовлений ряд випадків, коли потрібно скликання позачергових зборів акціонерів. До таких випадків відносяться зміни статутних документів, заміна виконавчого директора, а також деякі питання фінансового характеру. Крім обумовлених законодавством і статутами випадків, збори акціонерів скликаються, якщо цього вимагають інтереси компанії. Зокрема, збори негайно скликається, якщо встановлено скорочення оголошеного капіталу наполовину. Збори проводиться за місцезнаходженням юридичної адреси компанії, але статутом може бути передбачено й інше місце зборів, навіть якщо воно перебуває за межами держави місцезнаходження компанії.
Просмотров: 677 | Добавил: Bugor | Рейтинг: 1.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
ВХОД

БИБЛИОТЕКА (БЕТА):

"LEX" - Правовой портал Украины © 2024Анализ интернет сайтов