LEX       
Правовой портал


МЕНЮ

Яндекс.Метрика

Rambler's Top100

Главная » 2012 » Февраль » 5 » Кому податкові пільги?
20:25
Кому податкові пільги?
Законом України від 21 березня 1991 року № 875-ХІІ "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" було передбачено, що підприємства та організації громадських організацій інвалідів мають право на пільги зі сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) згідно з законами України з питань оподаткування. А використовувати зазначені пільги такі підприємства та організації мають право за наявності дозволу на право користування пільгами з оподаткування. Рішення щодо видачі такого дозволу або відмови у його видачі приймає Комісія з питань діяльності підприємств та організацій громадських організацій інвалідів (Комісія). Як визначено у зазначеному Законі, воно повинно бути мотивованим і ґрунтуватися на аналізі соціальної значущості відповідного підприємства або організації, а також можливості працевлаштування інвалідів.

Законом також передбачено, що порядок і критерії для видачі такого дозволу на право користування пільгами з оподаткування, а також причини для відмови у видачі такого дозволу і його скасування будуть визначатися Кабінетом Міністрів України з урахуванням пропозицій всеукраїнських громадських організацій інвалідів. Відповідно до положень зазначеного Закону було прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 8 серпня 2007 року № 1010 "Про затвердження Порядку видачі дозволу на право користування пільгами з оподаткування для підприємств і організацій громадських організацій інвалідів".

Так, серед критеріїв, у відповідності з яким підприємство або організація може претендувати на такі пільги, визначені наступні:

- середньооблікова чисельність інвалідів, які працюють на підприємстві або організації протягом попереднього (податкового) періоду, становить не менше 50 % середньооблікової чисельності штатних працівників;

- фонд оплати праці інвалідів, які працюють на підприємстві або організації протягом попереднього (податкового) періоду, становить не менше 25 % суми загальних витрат на оплату праці;

- сума витрат підприємства на переробку сировини, комплектуючих, складових частин, безпосередньо використовуються для виготовлення товарів, становить не менш 8 % продажної ціни товарів;

- розмір середньомісячної заробітної плати інвалідів, які працюють на підприємстві або організації, в еквіваленті повної зайнятості повинен бути не менше законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати;

- виконання підприємством або організацією рішень Комісії і регіональних комісій з питань визначення механізму та порядку одержання пільг з оподаткування (крім підприємств або організацій, які за отриманням таких пільг звернулися вперше).

Також слід зазначити, що в постанові Кабінету Міністрів України від 26 грудня 2000 року № 1888 "ПРО створення Комісії з питань діяльності підприємств та організацій громадських організацій інвалідів" і в постанові Кабінету Міністрів України від 6 травня 2001 року № 637 "Про затвердження Типового положення про регіональної комісії з питань діяльності підприємств та організацій громадських організацій інвалідів в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві і Севастополі" зазначаються критерії, по яких проходить розмежування - щодо яких підприємств і організацій рішення приймаються регіональними комісіями і щодо яких - самою Комісією. Так, регіональна комісія ухвалює рішення щодо видачі дозволу підприємствам і організаціям, які за попередній (податковий) період отримали валовий дохід в обсязі менш 400 мінімальних заробітних плат і кількість працюючих на яких не перевищує двадцять п'ять чоловік. У протилежному випадку, тобто коли валовий дохід підприємства становить більше 8 400 мінімальних заробітних плат і кількість працюючих на яких перевищує двадцять п'ять людей, - рішення приймається Комісією.

Крім того, постановою №1010 визначені і документи, необхідні для подачі в регіональну комісію з метою отримання дозволу. Це заява громадської організації інвалідів про видачу дозволу; копія свідоцтва про державну реєстрацію організації; копії установчих документів підприємства або організації; копію положення про філію (якщо такий є); копія довідки про включення підприємства або організації в Єдиний державний реєстр підприємств і організацій України; довідка про чисельність інвалідів, які працюють на підприємстві, виданий територіальним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів. Також необхідно надати копію державного акта на право постійного користування землею або копію довідки про нормативну грошову оцінку земельної ділянки у разі звернення за отриманням дозволу на право користування пільгами щодо земельного податку та бізнес-план діяльності підприємства. Але найцікавішим в постанові є пункт про те, що при необхідності регіональна комісія може попросити у підприємства або організації, які бажають отримати пільги з оподаткування, інші документи для отримання необхідної інформації. Але навіть приблизний перелік таких документів не вказаний у коментованому постанові. Також немає посилань на інші нормативні акти, що регулюють питання по даній проблемі. З цього випливає, що регіональні комісії можуть запитувати у заявників будь-які документи, які, на їх розсуд, вважатимуться необхідними, і при цьому заявник повинен буде надати такі документи. Примітно, що в постанові Кабінету Міністрів України № 1888 "Про створення Комісії з питань діяльності підприємств та організацій громадських організацій інвалідів" також існує аналогічний пункт, в якому передбачається, що Комісія відповідно до покладених на неї завдань розглядає подані підприємствами і організаціями документи для отримання дозволу на право користування пільгами з оподаткування, а при необхідності отримує додаткову інформацію щодо їх діяльності. Далі також не слід ніякого переліку документів, які можуть бути запитані як додаткові.

У коментованому постанові передбачені терміни, в які підприємство або організація повинна подати документи в регіональну комісію. Для підприємств, у яких вже було таке дозвіл раніше, - не пізніше ніж за два місяці до закінчення дії такого дозволу. А для підприємств та організацій, які не мають такого дозволу, - не пізніше, ніж за два місяці до початку кварталу, з якого підприємство або організація планує отримати дозвіл. Передбачено, що такі документи будуть розглядатися протягом 30 днів після їх подання у комісію. В межах цього строку комісія може здійснювати перевірку поданих документів на предмет достовірності що міститься в них інформації.

Після перевірки поданих заявником документів регіональна комісія приймає рішення про пересилання Комісії укладення-пропозиції щодо видачі або відмови у видачі дозволу підприємству чи організації, які отримали за попередній звітний (податковий) рік валовий дохід в обсязі понад 8 400 розмірів мінімальної заробітної плати (протягом 3 днів), або ж про видачу або відмову у видачі такого дозволу підприємству чи організації, які отримали за попередній звітний (податковий) рік валовий дохід в обсязі менше 8 400 розмірів мінімальної заробітної плати.

Термін дії такого дозволу - квартал, півріччя, три квартали або рік.

Також Комісія або регіональні комісії можуть приймати рішення про відмову у видачі дозволу. Підставами для цього може стати подання заявником не відповідних переліком, встановленим даною постановою, документів або ж виявлення недостовірної інформації в поданих документах, а також невиконання вимог коментованого Порядку.

Причини, які можуть призвести до скасування дозволу, Порядком встановлено наступні:

- отримання від підприємства або організації заяви з обґрунтуванням щодо скасування зазначеного дозволу;

- отримання подання відповідних органів Державної податкової служби та інших державних органів про порушення законодавства України підприємством або організацією;

- виявлення Комісією випадків невідповідності критеріям, встановленим цим Порядком;

- неефективність виробничої діяльності і відсутність соціальної значущості за результатами проведеного Комісією аналізу соціально-економічних показників діяльності підприємства або організації;

- ліквідація такого підприємства або організації.

Секретаріат Комісії приймає рішення про видачу або про відмову у видачі дозволу в п'ятнадцятиденний термін, після чого таке рішення надсилається в регіональну комісію, яка протягом трьох днів сповіщає підприємство або організацію про прийняте рішення.
Категория: Фінансові правовідносини | Просмотров: 870 | Добавил: Bugor | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
ВХОД

БИБЛИОТЕКА (БЕТА):

"LEX" - Правовой портал Украины © 2024Анализ интернет сайтов