LEX       
Правовой портал


МЕНЮ

Яндекс.Метрика

Rambler's Top100

Главная » 2012 » Февраль » 4 » Тест на виносливість, або взяття на роботу з випробуванням
16:47
Тест на виносливість, або взяття на роботу з випробуванням
Статтею 26 Кодексу Законів про працю (Кзпп) України встановлено право роботодавця встановити випробування для претендента при прийнятті останнього на роботу. Метою випробувального терміну є перевірка відповідності працівника дорученої йому роботи. Встановлення випробування і його термін обумовлюються угодою сторін і вказуються в наказі або розпорядженні про прийом на роботу. При цьому роботодавець має право встановити випробування терміном до трьох місяців, а за погодженням з профспілкою - до півроку. Але, крім права, Кзпп встановив і обмеження щодо встановлення випробування.

Не обмежені у вказаному право і юридичні фірми. Редакцію "ЮП" зацікавило, наскільки часто і з якою метою юридичні фірми користуються ним, і ми провели відповідне опитування.

Отже, на думку партнера адвокатської контори "Коннов і Созановський" Тетяни Глухівської, встановлення випробувального терміну для нового юриста просто необхідно. І це в інтересах обох сторін, оскільки без випробувального терміну неможливо визначити, на що здатний фахівець. Бувають випадки, коли претенденти гідно представляють себе на співбесіді, мають значний послужний список, але в роботі не виправдовують очікувань, покладених на них компанією. Ось для того, щоб визначити реальні здатності нового співробітника, необхідний випробувальний термін. Саме тому в АК "Коннов і Созановський" для нових співробітників встановлюється випробувальний термін тривалістю 3 місяці. І відступ від цього правила практично не допускається.

Особливості встановлення випробувального терміну для юристів відзначає президент адвокатської фірми "Грамацький і Партнери" Ернест Грамацький. І вони пов'язані з тим, що поява в адвокатській фірмі (АФ) нового юриста аналогічно росту організму. Тут неможливо провести паралель з прийняттям працівника на роботу на інше підприємство, оскільки специфіка юридичного бізнесу передбачає досить високу самостійність юриста, коли спосіб вирішення завдання знаходиться в його веденні і на його совісті, а результат повинен відповідати інтересам фірми і задовольнити запит клієнта. Більш того, юрист АФ завжди "на очах" у клієнтів, посадових осіб державних органів, тому від його такту і поведінки багато в чому залежить імідж самої фірми. Нарешті, на думку р-на Грамацького, і з ним важко не погодитися, робота в АФ вимагає навичок роботи в команді з іншими фахівцями. І навіть при тому, що кожна складова АФ (її співробітник) унікальна, має свої, властиві лише їй, підходи до роботи, погляди на методику пошуку виходу з проблемної правової ситуації, всі вони повинні бути єдині в умінні порозумітися між собою і гідно представити адвокатської фірми поза стінами її офісу.

В АФ "Грамацький і Партнери" випробувальний термін встановлюється з метою визначити, як багато фахівець здатний дати адвокатській фірмі і, не в останню чергу, чи здатна вона дати йому те, що він очікує замість за докладені зусилля. Адже з'ясувати зазначене можна, тільки поспостерігавши за безпосередньою роботою нового співробітника і проаналізувавши її результати. Отже, випробувальний термін - строк протягом якого боку - АФ і юрист - можуть і повинні зрозуміти, чи вигідно їх співпраця один одному.

Наступне завдання випробувального терміну - виявити здібності особи впоратися з поставленим завданням і органічно взаємодіяти зі своїми соціальними відносинами всередині фірми. В успішному результаті цього специфічного експерименту керівник зацікавлений завжди, тому і докладає максимум зусиль з метою створення сприятливих умов для роботи нового співробітника. Далі - хід за самим юристом.

Найчастіше юрист, прийнятий на роботу сьогодні, і співробітник з десятирічним стажем роботи в АФ "Грамацький і Партнери" володіють рівними правами в цьому микросоциуме, але різними обов'язками і ступенем покладеної відповідальності. Останнього, природно, більше у "" старшого співробітника: таке положення речей пояснюється зазначеним вище прагненням керівника до створення найбільш сприятливих умов для реалізації усіх здібностей нового співробітника з метою виявлення справжніх меж.

Тривалість терміну, необхідного для правильного визначення, підходить юрист до фірмі чи ні, залежить від самого юриста, але визначається керівником. В той же час повинні прийматися до уваги думки та інших працівників - адвокатів, юристів, інших співробітників, оскільки всі вони є складовими єдиного цілісного організму. На думку р-на Грамацького, ніколи не буде затребуваний самий кваліфікований фахівець, який неодмінно вносить дисбаланс в існуючий колектив, та й сам керівник не пожертвує усталеними відносинами всередині фірми заради того, щоб отримати нехай найкращого фахівця.

Слід зазначити, що юрист АФ "Грамацький і Партнери" не відразу стає юристом АФ. Керівник, адвокати та юристи АФ спочатку скрупульозно вивчають перші кроки нового юриста і після деякого часу разом виносять рішення: здатний новачок працювати в повній гармонії з діловими засадами АФ чи ні. В останньому випадку з новим юристом доводиться розлучатися.

Заробітна плата юристів в АФ "Грамацький і Партнери" обмовляється індивідуально, тому не можна говорити про різницю в її величиною для новоприйнятого юриста в порівнянні з такою у "рядового" юриста. Як правило, після зазначеного вище терміну для виявлення "істинного особи" юриста розмір його заробітної плати трохи збільшується. Аналогічний підхід до оплати праці - і в АК "Коннов і Созановський". Як повідомила Тетяна Глуховська, зазвичай в АК заробітна плата на випробувальний термін встановлюється в менших розмірах, ніж зарплата після проходження такого.

В юридичній фірмі "АНК", за словами її директора Олександра Кіфака, при прийомі на роботу нового співробітника з ним укладається трудовий договір, як правило, на тримісячний термін. Після закінчення цього терміну фахівця, проявило себе з позитивного боку, пропонується підписати безстроковий трудовий договір.

Як вважає р-н Кіфак, під час випробувального терміну керівник повинен упевнитися, що потенційний співробітник фірми повністю задовольняє вимогам: професіоналізм, уміння спілкування з клієнтом, психологічна сумісність з колективом. У будь-якому випадку під час іспитового строку нового фахівця доручаються різноманітні завдання, в кожному з яких він може проявити себе: від підготовки контрактів, процесуальних документів та консультацій з усіх галузей права - до представлення інтересів клієнта в суді і під час переговорів. Всі дії молодого співробітника контролюються і оцінюються кураторами - більш досвідченими фахівцями фірми. У ЮФ "АНК" намагаються надати новому співробітникові всі умови для самореалізації, в яких він зможе проявити свої кращі якості, корисні в юридичній діяльності.

За словами р-на Кіфака, завдання, виконувані фахівцями ЮФ "АНК", дуже складні, а допустимі проекти - трудомісткі і енергозатратні. Впоратися з ними під силу далеко не кожному, про що новий співробітник чесно повідомляється при прийнятті на роботу. Тому процес вибору двойственен: під час випробувального терміну не тільки фірма оцінює професійні якості юриста, який бажає зайняти вакантне місце, але і потенційний працівник має можливість реально оцінити свої сили: чи зможе він впоратися із завданнями у відсутність кураторів, чи зважиться нести відповідальність за результати своєї праці, чи готовий підтримувати теплий психологічний клімат у колективі. "Застава відмінно виконаного завдання - гідна особистість виконавця, тому в нашу фірму ми шукаємо не ремісників, а творців від юриспруденції", - зазначив р-н Кіфак.

Олександр Пащенко, старший юрист адвокатської компанії "Правочин", вважає, що випробувальний термін є, насамперед, важливим механізмом, що захищає інтереси власника при прийомі нового фахівця на роботу. Однак не варто применшувати значення його також і для прийнятого працівника.

В АК "Правочин" при прийомі на роботу фахівців випробувальний термін, як правило, встановлюється. Тривалість такого строку різна, визначається на розсуд керівника або партнера компанії і залежить у кожному конкретному випадку від тієї інформації про працівника, яку роботодавець має на момент прийняття на роботу. Така інформація може бути отримана в результаті співбесіди, яке обов'язково проводиться при прийомі на роботу, рекомендаційних листів або усних рекомендацій, а також резюме.

Встановлюючи випробувальний термін нового фахівця, АК "Правочин" має насамперед наступні цілі:

- подальша оцінка професійних та особистісних якостей юриста, спочатку певних роботодавцем при прийомі на роботу;

- визначення вміння нового юриста працювати в команді;

- визначення "вписываемости" нового юриста в уже існуючий колектив компанії.

Допускається також можливість прийому на роботу юриста без встановлення випробувального терміну. Проте такі випадки не часті і можливі лише тоді, коли роботодавець впевнений у професійних та особистісних якостей працівника, прийнятого на роботу в адвокатську компанію (наприклад, якщо прийому на роботу передували тривалі ділові контакти з конкретним спеціалістом).

Випробувальний термін de facto, як відзначає р-н Пащенко, більш важливий для компанії, яка протягом такого строку повинна розглянути юриста, визначити, чи підходить він для подальшої роботи. Однак, як вважають в АК "Правочин", багато корисного у випробувальному терміні і для прийнятого працівника. Адже, перш за все, працівник отримує можливість вирішити для себе питання про можливість продовження діяльності в складі компанії, прийнятності для себе графіка її роботи, умов такої роботи, ступеня інтенсивності і навантаження, можливості кар'єрного зростання і безлічі інших важливих для спеціаліста факторів.

Таким чином, враховуючи специфіку роботи юридичної фірми, встановлення випробувального терміну є просто необхідним - керівникові, щоб визначити особисті та професійні якості, а юристу - щоб їх виявити.
Просмотров: 1304 | Добавил: Bugor | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
ВХОД

БИБЛИОТЕКА (БЕТА):

"LEX" - Правовой портал Украины © 2024Анализ интернет сайтов