LEX       
Правовой портал


МЕНЮ

Яндекс.Метрика

Rambler's Top100

Главная » 2012 » Февраль » 6 » Оскарженню не підлягає, але все ж таки...
21:12
Оскарженню не підлягає, але все ж таки...
Перш ніж перейти до аналізу інформаційних листів Верховного Суду України (ВСУ) і Вищого господарського суду України (ВГСУ), дозвольте нагадати один відомий анекдот. Старий адвокат йде на заслужений відпочинок і передає всі справи контори своєму синові. Через тиждень роботи синок прибігає до батька і кричить: "Батько! Я виграв справу, з яким ти не міг розібратися останні десять років! Привітай мене!". На що батько відповів: "Що ж ти наробив, синку?! Це справа годував нас останні десять років".

Думаю, що багато юристів по тим чи іншим причинам вдаються до різних законним хитрощів для затягування судового справи. Одним з найбільш розповсюджених способів затягування судового справи в господарському процесі є оскарження ухвал суду. Спочатку оскаржать визначення в суді апеляційної інстанції, потім в суді касаційної інстанції, далі у ЗСУ. І, напевно, вже накопичилося стільки справ у ЗСУ, що в них увірвався терпець і вони вирішили покінчити з такою поширеною практикою, видавши інформаційний лист № 3.2-2008 від 10 вересня 2008 року.

Не буду цитувати утримання всього листа, наведу лише його частину, де йдеться про наступне: "У разі подання апеляційної скарги на ухвалу, яку не може бути оскаржено, місцевий господарський суд має відмовляти у прийнятті такої скарги з посиланням на частини 1 і 4 статті 106 Господарського процесуального кодексу України (ГПК).

У разі подання касаційної скарги на ухвалу місцевого або апеляційного господарського суду, яку не може бути оскаржено, відповідному місцевому або апеляційному господарському суду, до якого надіслано скаргу, слід відмовляти у прийнятті такої скарги з посиланням на частини 1 і 4 статті 11113 ГПК.

У разі подання касаційної скарги на ухвалу ВГСУ, яку не може бути оскаржено, суд має відмовляти у прийнятті такої скарги з посиланням на статтю 11122 ГПК.

Про відмову в прийнятті апеляційної або касаційної скарги виноситься ухвала.

Видачу в необхідних випадках довідки про повернення державного мита здійснює місцевий господарський суд.

Прошу даний інформаційний лист довести до відома апеляційних та місцевих господарських судів".

Слід нагадати, що, відповідно до ГПК, оскарженню підлягають лише ті ухвали, оскарження яких прямо передбачено цим Кодексом. Всі інші визначення оскарженню не підлягають. До них, зокрема, відносяться визначення: про розгляд справи в закритому засіданні або про відхилення клопотання про розгляд справи в закритому засіданні (стаття 44 ГПК); щодо відведення судді (стаття 20 ГПК); про залучення іншого відповідача чи заміну неналежного відповідача (стаття 24 ГПК); про прийняття позовної заяви і вступ третьої особи із самостійними вимогами на предмет спору (стаття 26 ГПК); про допущення або залучення третіх осіб без самостійних вимог до участі у справі (стаття 27 ГПК); про відвід судового експерта (стаття 31 ГПК); про залишення заяви без руху про застосування превентивних заходів (стаття 435 ГПК); про об'єднання позовних вимог (стаття 58 ГПК); про відкриття провадженняпо справі (стаття 64 ГПК); про продовження строку вирішення спору (стаття 69 ГПК); про відкладення розгляду справи (стаття 77 ГПК); про поновлення провадження у справі (стаття 79 ГПК); про прийняття зауважень на протокол судового засідання (стаття 811 ГПК); про роз'яснення рішення (ухвали), про виправлення описок чи арифметичних помилок (стаття 89 ГПК); про прийняття апеляційної скарги (подання) до провадження (стаття 98 ГПК); про прийняття відмови від апеляційної скарги (стаття 100 ГПК); про прийняття касаційної скарги (подання) до провадження (стаття1114 ГПК); про прийняття заяви, подання прокурора про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами (стаття 1131 ГПК); про видачу дубліката наказу (стаття 120 ГПК) та ін.

Думаю, що вищезазначене лист ВСУ сподобалося не всім. Адже тепер доведеться затягувати справу іншими шляхами. Однак на практиці виглядає дещо інакше.

Ще в 2002 році досить гостро стояло питання про запобігання практики оскарження ухвал суду, які не можна оскаржити. Про це свідчить інформаційний лист ВГСУ "ПРО деякі питання практики застосування окремих норм чинного законодавства у вирішенні спорів та внесення змін і доповнень у деякі інформаційні листи" № 01-8/155 від 13 лютого 2002 року.

Так, згідно з пунктом 9, суд повідомляв: "відповідно ДО частини 1 статті 106 ГПК ухвали місцевого господарського суду можуть бути оскаржені в апеляційному порядку у випадках, передбачених цим Кодексом та Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Отже, у разі подання апеляційної скарги на ухвалу, яку не може бути оскаржено, господарський суд відмовляє у прийнятті такої скарги з посиланням на названу норму ГПК та направляє її супровідним листом скаржнику з видачею у необхідних випадках довідки про повернення державного мита (стаття 47 ГПК)".

Відповідно до інформаційного листа ВГСУ № 01-8/1000 від 9 вересня 2003 року, надалі в пункт 9 були внесені зміни, згідно з яким лише апеляційні господарські суди мають право виносити ухвали про відмову у прийнятті скарги на ухвалу, яку не можна оскаржити. Місцеві господарські суди, йдеться в листі, відповідними повноваженнями законом не наділені.

Крім того, президія ВГСУ видав роз'яснення № 04-5/366 від 28 березня 2002 року, де вказав, що апеляційна скарга на ухвалу місцевого господарського суду, що не підлягає оскарженню, не може бути переглянуто в апеляційному порядку. В даному випадку апеляційний господарський суд має відмовляти у прийнятті апеляційної скарги і винести з цього приводу відповідну ухвалу. А згідно з роз'ясненням Президії ВГСУ № 04-5/367 від 28 березня 2002 року в разі направлення касаційної скарги (подання) на ухвалу суду першої або апеляційної інстанції, яку не може бути оскаржено, ВГСУ відмовляє у прийнятті такої касаційної скарги (подання) і виносить з цього приводу відповідну ухвалу.

Тобто позиція ВСУ і ВГСУ зрозуміла. Ухвалу про відмову в прийнятті апеляційної скарги на ухвалу місцевого господарського суду повинен виносити відповідний апеляційний господарський суд, а ухвалу про відмову в прийнятті апеляційної скарги на ухвалу суду першої або апеляційної інстанції - ВГСУ.

Але після всіх цих листів та роз'яснень з часом ситуація кардинально не змінилася. Втім, змінилася і позиція ВСУ, і ВГСУ, про що свідчить інформаційний лист ВСУ № 1/3 .2 від 17 січня 2005 року. У ньому, зокрема, зазначено, що матеріали господарських справ свідчать про поширення практики подання сторонами у справі апеляційних і касаційних скарг на ухвали господарського суду, які не можуть бути оскаржені в апеляційному чи касаційному порядку.

Далі ВСУ звертає увагу господарських судів на наступне: "У разі подання апеляційної скарги на ухвалу, яку не може бути оскаржено, місцевий господарський суд має відмовляти у прийнятті такої скарги з посиланням на частини 1 і 4 статті 106 ГПК.

У разі подання касаційної скарги на ухвалу місцевого або апеляційного господарського суду, яку не може бути оскаржено, відповідному місцевому або апеляційному господарському суду, до якого надіслано скаргу, слід відмовляти у прийнятті такої скарги з посиланням на частини 1 і 4 статті 11113 ГПК.

У разі подання касаційної скарги на ухвалу ВГСУ, яку не може бути оскаржено, названий суд має відмовляти у прийнятті такої скарги з посиланням на статтю 11122 ГПК.

Про відмову в прийнятті апеляційної або касаційної скарги виноситься ухвала.

Видачу в необхідних випадках довідки про повернення державного мита здійснює місцевий господарський суд".

Дивно, але де-то ми це вже читали. Так, дійсно, інформаційний лист ВСУ № 3.2-2008 від 10 вересня 2008 року за змістом повністю повторює інформаційний лист ВСУ № 1/3 .2 від 17 січня 2005 року.

Отже, можна зробити висновок, що за чотири роки, які поділяють ці два листи, справ щодо оскарження сторонами у справі визначень, які не підлягають оскарженню, не тільки не знизилася, але, навпаки, стало більше. Відповідно виникає питання, чому ж відповідні господарські суди не користуються наданих рекомендацій.

По-перше, вищенаведені листа носять саме рекомендаційний характер. По-друге, в ГПК відсутні прямі норми, які надають право місцевим та апеляційним господарським судам виносити ухвалу про повернення апеляційної або касаційної скарги на ухвали, які не підлягають оскарженню.

Разом з тим у частині 2 статті 106 ГПК чітко зазначено, що апеляційні скарги на ухвали місцевого господарського суду розглядаються в порядку, передбаченому для розгляду апеляційних скарг на рішення місцевого господарського суду. Отже, місцевий господарський суд згідно з частинами 2 і 3 статті 91 ГПК повинен у п'ятиденний термін направити отриману апеляційну скаргу або подання разом зі справою відповідному апеляційному господарському суду. Крім того, відповідно до статті 92 ГПК, право на перегляд рішень (постанов) місцевого господарського суду з апеляційною скаргою або поданням належить лише апеляційному господарському суду.

Аналогічна ситуація і з подачею касаційних скарг. Згідно частини 2 статті 11113 ГПК, касаційні скарги на ухвали місцевого або апеляційного господарських судів розглядаються в порядку, передбаченому для розгляду касаційних скарг на рішення місцевого господарського суду, постанови апеляційного господарського суду. У відповідності зі статтею 108 ГПК і частиною 2 статті 109 ГПК місцевий або апеляційний господарський суд, який прийняв оскаржуване рішення чи постанову, зобов'язаний надіслати скаргу (подання) разом зі справою в п'ятиденний строк з дня її надходження до ВГСУ, якій належить право на перегляд за касаційною скаргою (поданням) рішення місцевого господарського суду та постанови апеляційного господарського суду.

Думаю, що на практиці всі вищенаведені листа і рекомендації зазнають фіаско, поки не будуть внесені відповідні зміни до ГПК, згідно з яким місцевого, апеляційного господарського суду та ВГСУ у разі подання стороною у справі апеляційної чи касаційної скарги на ухвалу, яку не може бути оскаржено, буде надано право відмовляти у прийнятті таких скарг і виносити з цього приводу відповідну ухвалу.

ШИНКАРЧУК Андрій - юрист, м. Харків
Категория: Хозяйственная деятельность | Просмотров: 3968 | Добавил: Bugor | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
ВХОД

БИБЛИОТЕКА (БЕТА):

"LEX" - Правовой портал Украины © 2024Анализ интернет сайтов