LEX       
Правовой портал


МЕНЮ

Яндекс.Метрика

Rambler's Top100

Главная » 2012 » Февраль » 4 » Обідня перерва для юриста
16:33
Обідня перерва для юриста
Трудовим законодавством України, зокрема, статтею 66 Кодексу законів про працю України, передбачено, що працівникам надається перерва для відпочинку і харчування тривалістю не більше двох годин. При цьому працівники використовують час перерви на власний розсуд. У всіх компаніях і фірмах такий час визначається правилами внутрішнього трудового розпорядку. Проте не для всіх видів робіт перерва можна встановити чітко. Так, важко уявити юриста, який рівно о 13 годині перерве зустріч з клієнтом, оскільки, згідно з правилами внутрішнього розпорядку компанії, в якій він працює, у цей час починається обідню перерву. Але не можна забувати, що перерва протягом робочого дня також використовується і для відпочинку, адже від занадто довгого напруги знижується ефективність праці.

Коли встановити час на перерву?

Відповідно до згаданої вище статті Кзпп, зазвичай час для перерви настає після закінчення 4 годин з початку робочого дня. Оскільки робочий день починається, як правило, в 9 годин (так, принаймні, записано в правилах внутрішнього трудового розпорядку більшості компаній), то і обідня перерва встановлюється зазвичай з 13 до 14 години. Але адже специфіка роботи така, що відпочити в чітко відведений час вдається рідко. Судові засідання, переговори, термінові завдання - все це змушує юриста варіювати свій робочий графік. Більш того, якщо врахувати, що робота юриста - творча, то зупинити хід думок і відкласти складання того або іншого документа, коли, що називається, відвідала муза, також не представляється можливим. Саме тому кожен юрист має право самостійно визначати, коли йому відпочивати або обідати.

Наприклад, як розповів нам старший юрист адвокатської компанії«Правочин»Олександр Пащенко, в їх компанії, як це і передбачено нормами Кзпп визначено час для перерви для відпочинку і харчування. Однак у питанні обідньої перерви, як і в деяких інших питаннях життєдіяльності, АК "Правочин" сповідує принцип демократизму. Даний принцип, як відзначає р-н Пащенко, враховує специфіку ведення юридичного бізнесу і дозволяє співробітникам максимально ефективно використовувати робочий час. Безумовно, це не означає, що співробітники повинні зовсім залишатися без обіду. Мова може йти лише про плаваючий графік прийому їжі, застосування якого зумовлена передусім тим, що часто виконання службових обов'язків термінового характеру може займати у співробітників компанії та їх обідню перерву.

Наприклад, просто необхідно брати до уваги, що, незважаючи на встановлений трудовий розпорядок, робота юриста передбачає численні судові засідання, ділові зустрічі, а вони цілком можуть збігатися з часу з встановленим трудового розпорядку обідньою перервою юриста. Саме тому, враховуючи такі фактори, співробітникам адвокатської компанії«Правочин" надана відносна свобода з вибором часу для свого обідньої перерви. Відносність такої свободи полягає в тому, що юрист, визначаючи час свого обідньої перерви, насамперед повинен виходити з інтересів компанії і клієнтів.

Аналогічної думки в питанні встановлення часу для обідньої перерви юристів дотримуються і в юридичній фірмі "АНК". Зокрема, Олександр Кіфак, голова правління ЮФ "АНК", відзначає, що, оскільки конкретний час на обідню перерву виділити не вдається, співробітники можуть використовувати протягом робочого дня час для прийому їжі на свій розсуд, в залежності від зайнятості.

Кухня-їдальня або громадське харчування?

Якщо з вибором часу питання більш-менш зрозумілий і правило, яким керуються власники компанії, єдине - не порушувати право працівника на перерву протягом робочого дня, гарантоване не тільки нормами Кзпп, але і Конституцією України, то в питанні місця прийому їжі панує різноманіття.

Так, наприклад, у ЮФ "АНК", як правило, співробітники фірми обідають в офісі. Але якщо юрист перебуває в суді або на тривалої зустрічі, йому доводиться обідати поза офісу, в закладах громадського харчування.

При цьому співробітники ЮФ "АНК" мають можливість замовити обіди на фірмі, яка доставляє їх прямо в офіс в домовлений час.

У Укрінюрколегії, як повідомив нам її президент Данило Курдельчук, облаштовано спеціально окреме приміщення з пунктом живлення, де в певний трудовим розкладом час, а саме з 13 до 14 години, їжа готується не просто професіоналом, а людиною, хто любить свою професію. Таким чином, протягом 25-30 хвилин всі співробітники, так і гості Укрінюрколегії, мають можливість смачно пообідати майже в домашній обстановці.

Кухня-їдальня є і в офісі ЮФ "АНК". Там співробітники мають можливість не тільки пообідати, але поспілкуватися і обговорити новини законодавства.

Як зазначає Олександр Пащенко, в питанні харчування АК "Правочин" дотримується принципу повного демократизму. Так, охочі мають можливість пообідати, не залишаючи стіни офісу - в невеликою їдальнею. Вона також дозволяє співробітникам не тільки наситишся в обідню перерву, але і не залишатися голодними протягом всього робочого дня.

В той же час, за словами р-на Пащенко, офіс АК "Правочин" розташований в багатолюдному районі, де знаходиться величезна кількість офісних приміщень і, відповідно, різних закладів громадського харчування, а тому співробітники компанії можуть харчуватися і в улюблених їм ресторанчиках.

В цілому, наявність кухонь-столових в кожному офісі особливо виправдано. По-перше, бувають випадки, коли під час перерви треба терміново звернутися до юриста, будь то клієнтові або керівництву, і якщо він у сусідньому кабінеті, це зробити значно простіше. По-друге, досить часто юристам доводиться засиджуватися за роботою допізна.

При цьому повністю залишити на власний розсуд співробітників питання обіду не можна, навіть виходячи з найдемократичніших міркувань. Адже в інтересах компанії створити такі умови, щоб співробітник відчував себе комфортно, у тому числі в питанні прийому їжі. Адже, як зазначає гн Пащенко, це, крім усього іншого, є запорукою здоров'я і працездатності. Тому компанії прагнуть створити максимально сприятливі умови для прийому ними їжі як в межах офісного приміщення, так і поза його стін. Адже, як зазначив Олександр Кіфак: "У ситого юриста набагато більше продуктивність праці, ніж у голодного".
Просмотров: 2273 | Добавил: Bugor | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
ВХОД

БИБЛИОТЕКА (БЕТА):

"LEX" - Правовой портал Украины © 2024Анализ интернет сайтов