LEX       
Правовой портал


МЕНЮ

Яндекс.Метрика

Rambler's Top100

Главная » 2012 » Февраль » 1 » Криза довіри, а не капіталізму
00:35
Криза довіри, а не капіталізму
 Останнім часом проводиться чимало паралелей між нинішньою економічною кризою та ситуацією 1930-х років. Колапс фінансової системи, побудованої на використанні позикових засобів і болісне відновлення після рецесії балансової - порівняння напрошується само собою. Але що ми переживаємо зараз: криза капіталізму, чи криза довіри до здатності західної демократії забезпечити надійне керівництво і зростання рівня життя для своїх громадян? На мій погляд - друге. У 1930-х саме така криза довіри, тільки в набагато більш запущеній формі, призвів до сумно відомих наслідків. Сьогодні ми повинні зробити все, щоб ці сумніви, це насіння недовіри, не пустили коріння, і не пішли в ріст. Поїдьте на Схід, там ви не почуєте ні слова про кризу капіталізму. За останні 30 років розвиток приватного підприємництва в Азії вирвало з убогості сотні мільйонів чоловік. Ці країни зараз стурбовані аж ніяк не стагнацією доходів, а зростаючими політичними запитами, що виникають на грунті зростання добробуту. На Заході ж не бракує політичної волі слова. Насправді, коли учасники руху "Захопи" пишуть статті в The Financial Times, цитуючи при цьому Хайєка, створюється відчуття, що ця сама свобода слова досягла абсурдних масштабів. Проблема сучасних західних демократій іншого штибу, вона пов'язана з невірою в те, що уряд здатний підтримати зростання рівня життя: тобто виконати обіцянку, що наші діти будуть жити в кращому світі, ніж ми. Щоб справитися з цією проблемою, потрібно не бігти від капіталізму, а розвивати і посилювати його.

Давайте подивимося, як проявляється ця криза довіри. По-перше, це загальне обурення зростанням доходів нечисленної еліти заможної на тлі падіння доходів у всіх інших. Найсильніше воно виявляється у відношенні премій і винагород для тих, хто працює в галузі, що стала причиною самої кризи - в галузі фінансових послуг. Я завжди вважав вкрай недалекоглядним і навіть дурним виплачувати премії в 2009 році, коли всього лише кілька місяців тому уряд вливали в систему гроші платників податків. Виходить, що це винагорода за провал, яке йде в розріз з центральним постулатом вільних ринків. Нам потрібно активніше застосовувати принципи вільних ринків, а не захищати інтереси обраних. Британська реформа ізоляції роздрібних банків означає, що збитковий банк повинен збанкрутувати, не вимагаючи викупу у платника податків. По-друге, люди починають сумніватися в здатності західних демократій гарантувати більшої частини свого населення вигоди і переваги глобалізації. Уряду відреагували на це створенням великих систем соціального забезпечення для перерозподілу доходів. Ніхто не заперечує, що перерозподіл необхідно. Але тепер-то ми знаємо, що воно не допоможе впоратися зі стійким падінням рівня життя більшості. В епоху великих дефіцитів нереформіровнние системи соц. забезпечення перетворилися на тягар, але зробити з ними вже майже нічого неможливо, тому що вона загнала мільйони людей в пастку залежності і безробіття.

Уряду лівого спрямування змушені відмовитися від податків і витрачати, тепер хочуть легалізувати і регулювати те, що не регулює ринок. На перший погляд це просте і надійне рішення, але з минулого досвіду ми знаємо, до чого призводять спроби взяти під контроль ціни і зарплати в умовах ринкової економіки - до безробіття та економічного спаду. Замість того, щоб намагатися компенсувати людям відсутність можливостей, потрібно докласти всі зусилля і кинути всі ресурси на збільшення можливостей, дати людям зайняти своє місце у світовій економіці. Глобалізація стане злом для наших громадян, якщо їм не буде вистачати людських ресурсів, хороших шкіл, першокласних університетів, інвестицій в науку і розробки, які дозволять їм отримувати більше за свою працю. І, нарешті, ми повинні боротися з сумнівами про те, що західні політичні системи не можуть мислити масштабно, і не здатні до прийняття рішучих заходів, спрямованих на усунення проблеми. Політичний тупик в США і повільний процес вирішення європейської кризи не додають оптимізму. У Великобританії свої проблеми, але ми не боїмося жорстких рішень щодо спірних питань, таких як регулювання та ядерна енергетика. Без них нам не зберегти конкурентоспроможність. Заходу в цілому потрібні жорсткі рішення для підтримки бізнесу, який допоможе підвищити рівень добробуту.

Угода про вільну торгівлю з економічної точки зору не представляє ніякої складності, але стикається з нездоланними перешкодами на політичному рівні. Але політика падіння доходів ще гірше, тому давайте наберемося сміливості і продовжимо розвиток нашого єдиного ринку в Європі, укладемо торговельні угоди з такими країнами як Індія, Японія і Сінгапур. Давайте відкриємо свої інфраструктури для інвестицій з суверенних фондів добробуту, і не будемо використовувати національну безпеку як ширму для протекціонізму. Давайте відкриємо наші економіки для конкуренції, і не будемо ховатися за завуальованими протекціоністськими гаслами про взаємність. Давайте працювати над уркепленіем таких інститутів, як Світова організація торгівлі та Міжнародний валютний фонд, щоб довести, що світові ринки працюють за світовими правилами. Сьогодні на Заході ми маємо справу з кризою довіри, а не кризою капіталізму. У відкритого суспільства завжди є вороги. Якщо ми зможемо їх перемогти, нашим громадянам знову посміхнеться удача.

Джордж Осборн, міністр фінансів Великобританії
Просмотров: 810 | Добавил: Bugor | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
ВХОД

БИБЛИОТЕКА (БЕТА):

"LEX" - Правовой портал Украины © 2024Анализ интернет сайтов