LEX       
Правовой портал


МЕНЮ

Яндекс.Метрика

Rambler's Top100

Главная » 2012 » Январь » 4 » Іран намагається повернути $ 2 млрд, заморожені на рахунках Citibank
22:05
Іран намагається повернути $ 2 млрд, заморожені на рахунках Citibank
Центробанк Ірану готується направити позов до Федерального суду Нью-Йорка з метою домогтися розморожування майже $ 2 млрд, заморожених на рахунках Citibank. Позов буде направлений до суду в лютому 2012 року, повідомляють представники Bank Markazi.

Активи були заморожені в 2008 році після того, як група в складі більше 1000 чоловік, які вважають себе жертвами міжнародного тероризму, зажадали від Тегерана компенсаційних виплат у розмірі $ 2,7 млрд за роль Ірану у вибухах казарм миротворців у Бейруті в 1983 році. Вибухи вважаються однією з найбільших терористичних атак в новітній історії - її жертвами стали близько 300 осіб.

Рішення американського суду заморозити фонди іранського центробанку стало найбільшим блокуванням коштів Ірану з ісламської революції 1979 року, відзначає The Wall Street Journal. Підставою для нього стали дані Казначейства США, за якими іранський Bank Markazi розмістив боргові фінансові інструменти в розташованій в Люксембурзі компанії Clearstream, яка в свою чергу розмістила активи в Citibank. Пізніше американський суд прийняв ще одне рішення, що передбачає нерозповсюдження попереднього судового рішення на $ 250 млн на тій підставі, що кошти не належали Ірану спочатку. Проте захисники жертв тероризму подали в суд на Clearstream і раніше контрольований лівійським диктатором Муаммаром Каддафі базується в Римі банк Banca UBAE. Обидві організації звинуватили в шахрайстві - приховуванні факту, що справжнім власником коштів, про які йшла мова, був Іран. Представники Clearstream, категорично заперечують подібні твердження і наполягають на разморозке $ 2 млрд, посилаючись на захист, гарантований клієнтам відповідно до правил банківської діяльності в Люксембурзі.

Юристи з Chaffetz Lindsey LLP, що представляють Іран, заявляють, що блокування коштів є порушенням закону "Про іноземною суверенній імунітет", прийнятому Конгресом в 1976 році. Закон встановив ситуації, коли іноземні держави (їх агенти, представники і пр.) користуються імунітетом від судового переслідування, і назвав нечисленні винятки з цього правила. Зокрема, сюди потрапили ситуації, коли іноземне держава порушила закон в процесі проведення будь-якої діяльності на території США - наприклад, дії представників іноземної держави на території США, які призвели до смерті, травми або матеріальних втрат жителів країни (на основі цього закону передаються в суди справи дипломатів, винних у ДТП з трагічним результатом). Крім того, закон встановив, що майно і активи інших держав на території США можуть бути конфісковані для того, щоб компенсувати збитки постраждалих. Тим не менш, наполягають юристи, розміщені в США активи центробанків зарубіжних держав є виключенням і не підлягають конфіскації.

Bank Markazi і зараз залишається однією з мішеней фінансової війни, розпочатої країнами Заходу проти Ірану. Президент США Барак Обама розглядає можливість заборони для бізнесу на роботу з фінансовою структурою, через яку проводяться більшість операцій з продажу іранської нафти. Питання про відмову від іранської нафти також розглядається США і країнами ЄС, хоча в Європі цю ідею підтримують далеко не всі.

Приводом для санкцій, що застосовуються до країни, стала ядерна програма Ірану. Як заявляють на Заході, посилаючись на МАГАТЕ, дослідження Ірану в області ядерної енергетики несуть військовий характер. Адвокати жертв тероризму вважають, що нинішні санкції дадуть їм додатковий аргумент у суперечці за розміщені в Citibank кошти іранського центробанку.
Категория: Міжнародні новини | Просмотров: 687 | Добавил: Bugor | Рейтинг: 1.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
ВХОД

БИБЛИОТЕКА (БЕТА):

"LEX" - Правовой портал Украины © 2024Анализ интернет сайтов