LEX       
Правовой портал


МЕНЮ

Яндекс.Метрика

Rambler's Top100

Главная » 2012 » Август » 19 » Джуліан Ассандж загрожує британським властям судом ООН
16:09
Джуліан Ассандж загрожує британським властям судом ООН
Джуліан Ассандж загрожує британським властям судом ООНЗасновник WikiLeaks Джуліан Ассандж має намір звернутися до Міжнародного суду справедливості ООН, якщо британська влада відмовляться дати йому можливість безперешкодно покинути країну і виїхати в Еквадор, де йому надано політичний притулок. Про це заявив адвокат Ассанджа після того, як міністр закордонних справ Великобританії заявив, що влада не дозволить Ассанджу покинути посольство Еквадору, де він знаходиться в даний час. Щоб дістатися до Латинської Америки, 41-річний австралієць повинен буде залишити територію посольства Еквадору в Лондоні, цілодобово охороняється поліцейськими (фоторепортаж з місця подій дивіться тут). Там він перебував протягом останніх двох місяців.

Нагадаємо, в середу британська влада пригрозили, що візьмуть посольство Еквадору штурмом, якщо засновник скандально відомого ресурсу не буде виданий британським правоохоронним органам. При цьому британські власті відзначили, що подібний сценарій допускається в рамках британського законодавства - йдеться про закон, що дозволяє вирішувати посольські та консульські будівлі дипломатичного імунітету.

У свою чергу влада Еквадору заявляють про те, що дії Великобританії по суті є порушенням Віденської конвенції 1961 р., що гарантує недоторканність диппредставництвам, і говорять про спроби залякати Еквадор, який прийняв небажане для Британії і США рішення.

В даний час Еквадор намагається домогтися скоординованого відповіді країн Латинської Америки на дії Лондона: на найближчі дні заплановано проведення екстрених засідань Союзу південноамериканських націй, Організації американських держав і Боліваріанського альянсу народів Америки з приводу ситуації навколо справи Ассанджа.

Джуліан Ассандж був заарештований в Лондоні в грудні 2010 року. Шведська прокуратура вимагає видачі журналіста на підставі звинувачень з боку двох шведок в злочинах сексуального характеру, які у Швеції прирівнюються до згвалтування. Захист австралійця наполягає на політизованості звинувачень і говорить про те, що нападки на Ассанджа пов'язані з діяльністю очолюваного ним сайту. У 2010 році на WikiLeaks було опубліковано 391832 секретні документи, що стосуються війни в Іраку, і 77000 документів, що мають відношення до афганському конфлікту, а також більше 250000 телеграм з листування Держдепартаменту США та 270 конфіденційних повідомлень американських дипломатів.

Ассандж, засуджений британським судом до екстрадиції до Швеції і побоюючись подальшої екстрадиції в США, попросив політичний притулок в посольстві Еквадору в Лондоні в середині червня. З тих пір влада Еквадору неодноразово заявляли про свою готовність розглянути прохання засновника Wikileaks.
Категория: Міжнародні новини | Просмотров: 657 | Добавил: Bugor | Рейтинг: 1.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
ВХОД

БИБЛИОТЕКА (БЕТА):

"LEX" - Правовой портал Украины © 2024Анализ интернет сайтов